אימון מנטאלי – מה זה בעצם?

»
»
»
אימון מנטאלי – מה זה בעצם?

אימון מנטאלי הינה דיסציפלינה שהולכת ותופסת תאוצה ועניין בקרב ספורטאי עילית, כמו גם בקרב ספורטאים עממיים ובכלל...

22.7.15

מאת אסף לב

אימון מנטאלי הינה דיסציפלינה שהולכת ותופסת תאוצה ועניין בקרב ספורטאי עילית, כמו גם בקרב ספורטאים עממיים ובכלל, בקרב כל מי שחי כאן, עובד, "נלחם" ומשתדל לעשות דברים בצורה טובה יותר; הספורט הוא האמצעי עמו אני עובד (האם סטטי בטן - פלאנק - זה רק יכולת של שרירים בבטן או שזה גם יכולת להתמודד עם קושי בראש ? איך אני מתמודד כאשר הגוף מתחיל לרעוד ופחות חמצן מגיע לאיבריי הגוף - למוח, לשרירים ולפריפריה ? 

 

זה כלל לא משנה האם אתה "תקוע" במקום העבודה כבר כמה שנים בלי להתקדם או בלי להיות שבע רצון ממה שאתה עושה, או שאתה הולך ומשמין בכל שנה בעוד 2 ק"ג וכבר המון זמן מתכנן להפסיק לעשן ולהתחיל לעשות ספורט . . . האימון המנטאלי יכול לעזור באמצעות שיטות מגוונות ופשוטות יחסית להביאך למקום אליו אתה רוצה להגיע, אל המקומות אליהם אתה מאמין שמגיע לך להגיע.

מטרתה הראשונית של דיסציפלינה זו היא ליצור מצב בו אנשים - ספורטאים יתפקדו ויבצעו את המוטל עליהם בצורה טובה יותר, פשוטו כמשמעו; המטרה השנייה והנעלה לא פחות היא לפיה האדם שעובד עמי על אימון מנטאלי - בין אם הוא ספורטאי ובין אם לא היא לעשותו מאושר יותר ממה שהוא עושה, בכל תחום.

כך, למשל, ניתן לראות קבוצה כמו מכבי ת"א בעונת הכדורסל 2012 - 2013, בה כולם כבר הספידו אותה, למעט היא עצמה. הקבוצה זכתה לעבוד עם מאמן כדוגמת דיויד בלאט שהוא, איך אומרים, מומחה לאימון מנטאלי, זה הצליח לגרום לכולם "להרים את הראש", להאמין, להבין מה זו המסורת של מכבי ת"א - שאף פעם, אבל אף פעם לא מרימים ידיים והנה, הקבוצה שוב בעינינים עם חצי רגל בהצלבה באחד הקאמבקים הגדולים של עולם הכדורסל האירופאי. אם זאת וחשוב לציין ולשים לב: הפיינל פור לא הוגדר השנה במטרות של מכבי ! נכון, תמיד זה ברקע במועדון בכזה סדר גודל ועם כזו מסורת, אך כשאני עובר על גזרי העיתונות, אני רואה שמדובר בעיקר על עונה כלכלית, עונה של בניית סגל, אך בהחלט לא מדובר בר' גליי על כך שהפיינל פור זו המטרה. היום, כולנו יודעים לאן הגיע בלאט עם היכולות המרשימות שלו בהובלתו בעונתו הראשונה ב נ.ב.א את קליבלנד קאבלירס לעונה מופלאה ועד לגמר שרבים חושבים שיכל היה להיגמר אחרת אילמלא הפציעות של שני שחקני הרכב .

אימון מנטאלי, למעשה משלב בין יכולות אנושיות גופניות גנטיות - מולדות, עם יכולות נפשיות אישיות של הספורטאי - המאומן - ובוחן אותם במפגש עם המציאות (במגרש) ומחוצה לו והשפעתו של כל תחום על האחר.ידוע ודובר רבות על ספורטאים מצטיינים שאינם יודעים להתחרות ולהיפך. מיותר לציין שזה שיודע להתחרות חייו הופכים קלים הרבה יותר, הן בהיבט מנטאלי והן בהיבט אימוני גרידא. כהמשך לזה, אנו עוסקים גם ביכולת מיקוד, ריכוז ואבחנה בין עיקר ותפל וכפועל יוצא של זה, עוזרים בבניית "רוטינות" - סדרה של פעולות קבועות העוזרות לחוש בנוח, במצב מוכר, מצב כמעט טבעי שעוזר רבות בעיקר במצבים סגורים במשחק - מכת עונשין בכדורגל, זריקת עונשין בכדור סל וכדומה. כאן, בחרתי להביא דוגמא נפלאה לסרטון מוטיבאציה חיובי המתקשר בעיני להמון דברים שאני, כמאמן, רוצה להביא עמי: עבודה קשה תוך שילוב של ריצה וקריאה running and reading. מוגש על ידי אייקון תרבות אמריקאי, וויל סמית:

2 מפתחות לחיים טובים יותר . . .

האימון עוסק ברמת עוררות מיטבית של השחקן (האם קר כמו רוז'ה פדרר או אמוציונאלי יותר כאנדי מארי) ? מהי רמת העוררות הטובה ביותר עבור השחקן ולא פחות חשוב מזה, באיזה ספורט מדובר - טניס או כדור מים, למשל. העיסוק בתחום בוחן גם את רמות הלחץ ו / או החרדה בהן נמצא הספורטאי, כל שכן, כאשר מדובר בהחלטות הרות גורל במשחק וביתר שאת לקראת סוף המשחק או אז רמות האדרנלין, הלחץ והעייפות עולות באופן טבעי: לצפייה בסרטון על שחקן כדורסל שלא עומד בלחץ בשניות האחרונות של משחק. עוד עוסק האימון באיכות החיים של הספורטאי ואומר, מה המשמעות של שיפור יכולת הספורטאי בהיבטים ספורטיבים, לעומת היבטים חברתיים - האם הם פוגמים בהם, האם הם משפרים אותם ? וכמובן, ההקשר שלהם למגרש. האימון המנטאלי יוצר מסגרת עבודה, יוצר תחום, חיץ, בוהספורטאי יכול להביע את רגשותיו בצורה חופשית - הנאמר בין מאומן למאמן מנטאלי הנו מחויב בסודיות מלאה, בדיוק כפי שמתחייב מיחסי פסיכולוג מטופל, זאת, גם כאשר המאמן המקצועי שואל שאלות לגבי הספורטאי....במסגרת אותו "מקום" בו הספורטאי מרגיש מוגן, מרגיש בבית, קל לנו לקבוע מטרות - "מטרות דרך ולא רק מטרות הישג" ולבחון את יכולותינו להגיע אליהן - כמובן, חשוב שתקבע מטרה ברת הישג. מטרות אלו צריכות להיות תחומות בזמן ומוגדרות היטב, כמו גם, נקודות ביניים לבחינת מגמת השיפור והעמידה או התיקון וההתאמה של המטרות אל הספורטאי הספציפי.

האימון המנטאלי עובד, הן ברמת הפרט - מפגשים אישיים והן ברמת הקבוצה עם הפעלות מגוונות, הפעלות היוצרות "יחידה" מגובשת, הרמונית וסינרגטית המוכנה לפעול למען מטרת העל של הקבוצה (להישאר ליגה, לקחת אליפות ארצית, ליגת אלופות וכדומה) ולהמנע ככל שניתן ממצב בו הפרטים בקבוצה נלחמים על חייהם ועתידם על חשבון הקבוצה. אימון זה מטפח ומחדד גם היבטים של מוטיבאציה גבוהה הנשמרת לאורך זמן בין חברי הקבוצה, מנהליה וכן ולא פחות חשוב, אוהדיה (ראו את המקרה המצער של בית'ר ירושלים מהעונה והתפוררות הקבוצה, עת למשחק ליגה שלה הגיע פחות מ 1000 אוהדים) והאנשים שנותנים לה את הגב ואת האמונה לפועלם. על ספורטאית סופר מוכשרת שלא נשברת גם כאשר היא משחקת פצועה, צפו כאן.

אימון מנטאלי נעזר בטכניקות ומתודות שונות שחלקן שאובות מעולם הפסיכולוגיה; "בספורטדוק" למשל, מושם דגש רב על פסיכולוגיה חיובית - חשיבה חיובית (זליגמן 1998) ונעזרים בשיטות של ביו - פידבקהדמיה - virtiulisation (תהליך של יצירת תמונה בראש, תוך שימוש בזיכרון ובדמיון, בו המוח שולח מסרים לגוף וממש מבוצעת פעילות נוירונית) וניתוחי וידאו - video analysis וצילום ותיעוד של ספורטאים "במגרש שלהם".

האימון המנטאלי, לסיכום, עובד על מציאת ערכים ממשיים עבור השחקן, הן כאדם והן כספורטאי; למעלה מכך, שאיפתי כמאמן מנטאלי, היא ליצור מצב בו ספורטאי יוצא ממני בכל פגישה עם ערך חדש, ערך שצף במהלך השיחה ואותו ייקח עמו הספורטאי אל המגרש. שחקן אשר יידע לאמץ ולסגל יכולות מנטאליות גבוהות עם עבודה קשה על המגרש, כמעט בהכרח יגיע למקומות גבוהים יותר מאלו שלא פועלים כך. 

 

ספורטאית שרוצה להיות "חזקה בראש" נכנסת בחורף למים, לים, על מנת לחוש חזקה, עוצמתית ונחושה בטרם "תחרות מטרה"

בברכת הספורט והאנרגיה הטובה,  

אסף לב

מאמן טריאתלון, מאמן מנטאלי 

הצטרפו אלינו בפייסבוק 

ערוץ היוטיוב שלי

אנו משתמשים בעוגיות על מנת לשפר את חווית המשתמש באתר. קרא עודאני מסכים