מודעים לחשיבות הסידן, אולם נמנעים ממוצרי חלב הידועים כעשירים בסידן? לפניכם החלופות.
11.1.09
מודעים לחשיבות הסידן, אולם נמנעים ממוצרי חלב הידועים כעשירים בסידן? לפניכם החלופות.
מאת יעל דרור-סרוסי, דיאטנית קלינית וספורט M.Sc
מנהלת תחום התזונה במרכז הרפואי 'מדיקס' בת"א.
נמנעים ממוצרי חלב
חלק מהאנשים נמנעים בגלל שלא אוהבים את הטעם והמרקם, אחרים רגישים ללקטוז, ויש המאמנים מ"אמונות תפלות" שמוצרי החלב גורמים להם ללחיה, למים באוזנים או לכל מיני בעיות בריאותיות אחרות...
מה קרה עם הסידן?
יש אנשים שכאמור בכלל לא נוגעים במוצרי חלב ואחרים אוכלים רק מגוון צר של מוצרים. במידה ואתם אוכלים באופן קבוע בתפריט בשרים, דגים וביצים, אין חשש לאספקה נאותה של חלבונים, אך נושא הסידן עלול להיות במצוקה... הסידן חשוב מאד בשלבי הצמיחה לגובה לבניית העצמות אך לא רק! הסידן חשוב מאד לתהליכי כיווץ והתאוששות השרירים, ולכן חשוב מאד בכל גיל ובמיוחד למי שמבצעים פעילות גופנית סדירה.
המלצות כמות הסידן היומית לפי גיל
גיל |
כמות סידן יומית מומלצת |
0-6 חודשים |
210 מ"ג |
7-12 חודשים |
270 מ"ג |
1-3 שנים |
500 מ"ג |
4-8 שנים |
800 מ"ג |
9-18 שנים |
1300 מ"ג |
19-50 שנים |
1000 מ"ג |
51 ומעלה |
1200 מ"ג |
יש אפשרויות! צריך רק לבחור נכון
כאמור, מוצרי החלב הם המקור הטוב ביותר והעשיר ביותר לאספקת סידן לגוף אך אם אתם נמנעים, הקפידו לשלב מזונות אחרים עשירים בסידן. לגבי מאפים ופשטידות להיעזר במוצרים פרווה כמו שמנת וקצפת פרווה (ניתן היום להשיג בקלות בכל המרכולים). לגבי תוספת משקה דמוי חלב לדגני הבוקר אפשר להיעזר בחלב אורז ובתבשילים ניתן להחליף את החלב והשמנת בחלב קוקוס בעל טעם ייחודי. בנוסף לכך, חשוב לשלב בתפריט היומי מגוון רחב של מאכלים עשירים בסידן על מנת להגיע לכמות היומית הדרושה. להלן רשימה מגוונת של מגוונים מזונות אשר יכולים לספק סידן בתפריט היומי גם אם נמנעים לחלוטין ממוצרי חלב ומוצרי סויה: (הנתונים לקוחים מטבלאות הרכב המזונות של משרד הבריאות).
גרעינים/פצוחים |
|
המזון (כמות ל- 100 גרם) |
כמות סידן במ"ג |
שומשום קלוי ללא קליפה |
131 |
שמשום עם קליפה (מלא) |
975 |
בוטנים קלויים ללא קליפה |
54 |
שקדים לקלויים לא קליפה |
282 |
ערמונים מבושלים ללא קליפה |
46 |
|
|
קטניות |
|
המזון (כמות ל- 100 גרם) |
כמות סידן במ"ג |
במיה מבושלת |
63 |
גרגירי חומוס מבושלים |
49 |
תורמוס מבושל |
51 |
פולי סויה מבושלים |
102 |
שעועית לבנה מבושלת |
90 |
|
|
פירות |
|
המזון (כמות ל- 100 גרם) |
כמות סידן במ"ג |
תפוז כראוי למאכל |
40 |
תאנים מיובשות |
144 |
משמש מיובש |
45 |
|
|
ירקות, תבלינים |
|
המזון (כמות ל- 100 גרם) |
כמות סידן במ"ג |
בצל ירוק |
72 |
ברוקולי מבושל |
46 |
עלי תרד מבושלים |
136 |
עלי פטרוזיליה |
138 |
ארטישוק מבושל |
45 |
שיני שום ללא קליפה |
181 |
עלי סלק מבושלים |
114 |
זיתים ירוקים כראויים לאכילה |
61 |
כרוב אדום טרי |
51 |
כרוב ניצנים מבושל |
93 |
|
|
דגים |
|
המזון (כמות ל- 100 גרם) |
כמות סידן במ"ג |
דג מקרל משומר, משקל מסונן |
241 |
דג קרפיון אפוי או צלוי |
52 |
סרדין בשן לאחר סינון |
382 |
דג סלומון משומר במים (לאחר סינון) |
213 |
|
|
מאכלים נוספים |
|
המזון (כמות ל- 100 גרם) |
כמות סידן במ"ג |
ביצה ללא קליפה |
49 |
מרציפן |
230 |
טחינה |
426 |
לסיכום
גם אם אתם נמנעים מבחירה או בשל אילוצי אורח החיים, מאכילה של מוצרי חלב ולכן חוששים שאספקת הסידן שלכם היומית נמוכה, הקפידו להשלים את החסרים בעזרת "מאכלים חלופיים" ואפשרו לגוף לשמור על הבריאות לאורך שנים.
יעל דרור-סרוסי, מנהלת תחום התזונה במרכז מדיקס: מרכז אורתופדיה, פיזיותרפיה ורפואת ספורט המתקדם בארץ.