27.8.08 יעל אבנון מסבירה על יתרונות חלב הצאן.
בזמן האחרון שואלים אותי מטופלים רבים מה ההבדל בין מוצרי חלב בקר לבין מוצרי חלב צאן- עזים וכבשים. בכתבה הבאה אפרט על ההבדלים ביניהם ואוסיף מידע לגבי מצבים שונים שבהם ישנה עדיפות לשימוש בחלב הצאן. חלב כבשים: חלב זה מכיל פי 2 יותר ברזל מחלב פרה ועשיר יותר בויטמינים- A, ניאצין, ריבופלאבין, תיאמין, B12, ויטמין C. גבינות הכבשים מספקות פי 2 יותר סידן מגבינות עזים ובקר והן עשירות יותר בחלבון. כמות השומן בחלב כבשים גדולה פי 2 מחלב עזים וחלב בקר. כמות הקזאין גדולה ב-80% מחלב עזים ובקר. חלב הכבשים דל יותר בלקטוז (סוכר החלב), מאשר חלב הבקר ונוח יותר לעיכול. לרגישים ללקטוז עלולה עדיין להיות בעיה בעיכול בצריכת חלב הכבשים. חלב עזים: חלב זה דומה יותר לחלב בקר מאשר חלב הכבשים. יש בו יותר שומן אך חומצות השומן שבו הן חומצות קצרות שרשרת ופיזור השומן בחלב אחיד יותר. בגלל השוני באופי חומצות השומן, עיכול החלב קל יותר אך עלול להתפתח ריח לוואי מהר יותר. חומצות שומן קצרות נספגות טוב יותר במערכת העיכול ומנוצלות יותר לייצור אנרגיה מאשר לאחסון ברקמות השומן. הן עשויות לתרום גם להורדה ברמת הכולסטרול. אחד החלבונים העיקריים ממשפחת הקזאין המצוי בחלב בקר, לא נוכח בחלב העזים, עקב כך תהיה פחות תסיסה במערכת העיכול ויהיו פחות כאבי בטן, נפיחות וגזים. בחלב עזים יש פחות לקטוז מחלב בקר ולרגישים ללקטוז תיתכן הקלה. תכולת ויטמינים ומינרלים בחלב עזים, בהשוואה לחלב בקר: חלב העזים מכיל 34% יותר סידן מאשר חלב בקר. 16% יותר מגנזיום. 42% יותר זרחן. 45% יותר אשלגן. 49% יותר ויטמין C. 86% יותר ויטמין A. 37% יותר תיאמין. ספיגת הויטמינים והמינרלים טובה יותר בחלב עזים. חלב צאן שוהה בקיבה 30-20 דקות, לעומת חלב בקר שנשאר עד 3 שעות. שימוש בחלב צאן לא גורם ליצירת ליחה כמו חלב בקר. לכן במצבי מחלות כמו: מעי רגיז, אלרגיה לחלב פרה, מחלת קרון וקוליטיס, תת תזונה או ספורטאים, יהיה נכון לשלב את חלב הצאן בתזונה היומית.
פרטים אודות מחברת המאמר: יעל אבנון, נטורופתית N.D. מומחית לאבחון בדיקות דם בשיטה פתולוגית. אבחון וטיפול במחלות כרוניות, טיפולי תזונה ותוספי מזון ייחודיים. ליצירת קשר: 050-4455290. דואר אלקטרוני: yaeli_a@netvision.net.il מקור המאמר: http://www.reader.co.il/article/8692/יתרונות-חלב-הצאן
|