אימון מנטאלי לספורטאים – מטרות ויעדים

»
»
»
אימון מנטאלי לספורטאים – מטרות ויעדים

לפניכם כתבתו של אסף לב, מאמן ריצה ומאמן מנטאלי, על מטרות ויעדים בספורט

15.3.15

מאת: אסף לב

הצבת מטרות ובחינת התקדמותנו אליהן תוך כדי מתן משוב לגבי איכות הביצוע, הינם, כלים מרכזיים בעבודתו של מאמן מנטאלי עם ספורטאים.

יחד עם זה, יש ונדמה כי הרבה ספורטאים ובכלל זה גם שאינם ספורטאים נמנעים מעצם הפעולה של לשבת ולכתוב מה מטרתם, מה היעד שלהם ובכלל זה מהו והאם יש להם חזון ספורטיבי ואחר. לדידם, זה גוזל זמן (מה שנכון), זה מתיש ומצריך רמות אנרגיה של התמקדות, התבוננות פנימית וכל שכן, יוצר ציפייה אישית וסביבתית בדבר "המרחק המשתנה מהמטרה".

בעבור כל אלו, חשוב לציין שהצבת מטרות בעצם חוסכת זמן, מתקיים מנגנון של ארגון ומיקוד - למשל, ספורטאי שמתאמן לאיש ברזל, האם שווה לו בכלל לצאת לתחרויות של 10 ק"מ ? ככלל, קביעת תוכנית והגדרת יעדים הינה השלב הבסיסי, הראשוני, לקביעת "תוכנית מתאר" לעתיד הספורטאי וזה לא משנה אם זו תוכנית חודשית, שנתית, אולימפית - 4 שנים, או אפילו בהתאם לתורות האימון המודרניות, כיום בונים תוכניות לספורטאי יעד ל 4 אולימפידות - 16 שנה ! פוסט בנושא אולימפידת לונדון, כאן

הצבת מטרות כמוה כתוכנית עבודה, עליה להיות מדויקת, דינאמית, עקבית ובעלת היזון חוזר ומתן משוב באופן קבוע. עם ילדים ונערים, נשתדל להציב מטרות יחסית קלות, על מנת לכונן בהם את תחושת ההצלחה והניצחון, בעוד עם בוגרים נציב מטרות ריאליות אך קשות ובה בעת ברות השגה; זו אומנותו של המאמן, כאן נבחן ניסיונו ויכולתו המנטאלית והמקצועית על מנת לחוש את ספורטאיו וכאמור, הכול דינאמי.

כאן, ללא קשר ישיר ומובהק לאמור לעיל, אך בכל זאת קשר מנטאלי מפרה - בחרתי לצרף סרטון של יכולת מנטאלית וקבלת החלטות נדירה של שחקן כדור - סל צעיר בשם מג'יק ג'ונסון (קטע מלפני כ 20 שנה וכאן הקוסם בן 21) אשר במשחק מכריע בפליאוף של הנ.ב.א בוחר לתפוס ריבאונד ופשוט לזרוק אותו לצד השני של המגרש - שם אף שחקן לא עומד והשעון מטקטק ומביא לקבוצתו, לוס אנג'לס לייקרס ניצחון בסידרה על פורטלנד. זוהי החלטה של שחקן אשר שום מאמן לא יכל להכין אותו לכזה מצב, זו החלטה כמעט אינסטינקטיבית של ספורטאי "החש את המשחק" מקבל החלטה נכונה ברגע אמת וכאמור, מכריע את המשחק.

 

 

עודהמטרות צריכות להיות הן לימי אימון (תחרויות פנימיות) והן לתחרויות ארציות ובינלאומיות ובהן נתעד ונעקוב אחר ההתקדמות אל עבר המטרה. המטרה חייבת להיות מוזנת ומוצפת מעלה כל הזמן ועל הספורטאי להזדהות איתה ולהיות מחוייב אליה, כמו גם, סביבתו ומשפחתו. זו, אגב, בדיוק הסיבה לפיה, אנו רוצים שהמטרה תפורסם בתקשורת "ומעל למיטת" הספורטאי - הציפייה והתחושה ש"כל העולם מחכה לראות אם יעמוד במשימה מגבירה את המחויייבות אליה. בהנחה וייתקיימו רוב האלמנטים האלו, ניתן לצפות שהספורטאי יזכה לחוש תחושה של flowזרימה אנרגטית חיובית בפעילותו הספורטיבית.

לסיכום, הצבת מטרות עובדת היטב, היא בעלת אפקט חיובי, משפרת התנהגות באופן חוצה מין, גיל ותרבות. בספורט המקצועני - תחרותי, המרווח לשיפור גופני הינו מצומצם ביותר, אימון ושיפור מנטאלי במקביל להצבת מטרות באופן נכון ונהיר עשויים לעשות הבדל בהישגי הספורטאי. לבסוף, אם הגעתם עד לכאן, אני מאמין שאתם רוצים לראות סרטון לדוגמא על עד כמה אפשר להשתפר דרך, אמונה, מוטיבאציה, קבוצה וכן, מאמן, אז קבלו כאן סרטון אמריקאי מעורר השראה:

אימון עם רמת מחוייבות עילאית - פיזיולוגית וכן, מנטאלית.

 

בהצלחה בכל,

אסף לב,

מאמן טריאתלון ומאמן מנטאלי לספורטאים 8993137 - 052

אתר 'רצים עם אסף לב'

  • חלק מתכני הפוסט מבוססים על הרצאתו של מר שמואל בורג - קורס מאמנים מנטאליים.
אנו משתמשים בעוגיות על מנת לשפר את חווית המשתמש באתר. קרא עודאני מסכים